laupäev, 9. veebruar 2019

Dezallier D'Argenville: La Theorie et la pratique du jardinage (1709)

I peatükk

/.../

"See teos ei ole kasulik seda sorti inimestele; tundetud ilu suhtes, mis neid ümbritseb; neile meeldib rajada aedu, mis sarnanevad talumaadele- kaetud ploomi ja kirsipuudega või soo taidetud juurviljadega- vot see on ilus aed! õnneks selline vaimsus ei ole valdav ja paljude inimeste mõtted on palju üllamad ja paremate kavatsustega; ja neile ongi alljärgnev kirja pandud. Ma meelitan, end mõttega, et järgnev traktaat võiks neid aidata, kui nad otsustavad rajada oma ilusa aia. On täitsa kindel, et selline iluaed nagu ma soovitan järgnevates peatükkides, kui selline aed rajad, teeks see rõõmu omanikule rohkem, kui kõik hästihooldatud juur- ja puuviljaaiad, mis annavad ju lõppude lõpuks vaid kasumit aga mitte silmailu.

Me eeldame loomulikult, et aia rajaks üks rikas, aiandushuviline omanik, kellel oleks võimalik teha kõik vajalikud kulutused, ilusa aia rajamiseks. Me juhime teda samm- sammult, alates sobiva maastiku valimisest kuni perfektse aia valmimiseni; me juhendame kuidas mitte lasta end eksitada nende inimeste arvamusest, kes aeda hakkavad rajama. Inimene peab omama raha, et teha korralikud plaanid, mis sisaldavad basseine, purskkaeve, süsteeme kuidas vesi jõuab nendesse, samuti peavad olema plaanid kuidas ehitada terasse, treppe, kallakuid; sealjuures ei tohi unustada aia üldisi dispositsioone, samuti peavad olema joonised lillepeenardest, puusaludest, vääntaimede võrestikest, kaskaadidest ja kõigist teistest ornamentidest, mida aiast leida võib; kõik see on olemas selle raamatu kaheksandas peatükis.

Me püüame ka instrueerida rikast aiandushuvilist omanikku, kuidas ta ise saaks oma maatükki kujundada ja hooldada koos oma kodakondsetega, nii et ta ei peaks palkama oma ala asjatundjaid tema aeda kujundama ja korras hoidma. Tegelikult piisab sellest, kui ta armastab maad ja põllumajandust, teadust nii suurepärast ja hinnatut, et isegi pajud kuningad ja printsid, kes põlgasid sõjategevust, hoolitsesid riigiasjadest vabal ajal oma aia eest. Eriti minevikus tähendas olla aednik suurt au."
/.../

https://bibliotheque-numerique.inha.fr/viewer/7058/?offset=#page=5&viewer=picture&o=bookmark&n=0&q=